Topic 3 Implementimiet e drejtuara nga qeveritë

  1. Sllovenia

Një marrëveshje për të minimizuar përdorimin e produkteve plastike të disponueshme u nënshkrua nga Dhoma e Turizmit dhe Mikpritjes së Sllovenisë në nëntor 2020 në marrëveshje me institucionet shtetërore. Këto institucione kanë lëshuar së bashku një dokument që përqendrohet në zvogëlimin e artikujve plastikë të disponueshëm në fushën e mikpritjes. Sipas tij, pipëzat plastike, tenxheret, gota dhe pjata plastike nuk do të sigurohen nga baret dhe restorantet që bashkohen me lëvizjen.

  1. Capri, Puglia dhe Tremiti

shulli i Capri ndaloi plastikën me një përdorim në vitin 2019, dhe nëse ata përdorin enë plastike të pa riciklueshme, pipëza, gota dhe pjata ose qese plastike të paqëndrueshme, ata do të fillonin të gjobitnin njerëzit me 500 EUR. Në mënyrë të ngjashme, gjobat identike u miratuan nga ishujt e Tremitit. Kryetari i ishullit ra dakord të ndalojë përdorimin e pipëzave, pirunave, kupave dhe pjatave të papërdorueshme pasi zbuloi se Tremiti ka sasinë e dytë më të lartë të mbeturinave plastike në bregdetin italian. Në gusht 2019, plazhet e Pulias janë klasifikuar zyrtarisht si “pa plastikë” gjithashtu.