Tema 1: Paradoksi i turizmit

Çdo vit rreth 8 milion ton plastikë përfundojnë në oqeanet tona, dhe bëhet përgjegjëse për vdekjet e deri në një milion zogjsh deti, 100,000 gjitarë deti, breshka detare dhe peshq të panumërt. Me 80% të të gjithë turizmit që zhvillohet në zonat bregdetare, plastika nga sektori mund të jetë një kontribues i madh në këtë ndotje. Turizmi në tokë dhe ai urban mund të kontribuojnë gjithashtu në ndotjen e plastikës detare, me sasi të mëdha të ndotjes plastike që përfundojnë në lumenj dhe mbarten në oqeane.

Ndotja e plastikës ndikon negativisht në tërheqjen vizuale të destinacioneve. Krijuesit e pushimeve janë duke kërkuar për plazhe të pacenuara, natyrë të pandotur dhe vende kulturore ndërsa gjatë sezonit pikant turistik, mbeturinat detare në rajonin e Mesdheut u gjet që të rriteshin deri në 40%.

Ndotja plastike kontribuon në ndotjen e tokës dhe ujit, ndikon në shëndetin e kafshëve, bimëve dhe njerëzve dhe çon në humbjen e biodiversitetit.

Bota po prodhon më shumë se 400 milion ton plastikë. Gjysma e kësaj është krijuar për një përdorim të vetëm.

Pjesa më e madhe e plastikës së përdorur në turizëm është bërë për tu hedhur dhe shpesh nuk mund të riciklohet, duke çuar në sasi të mëdha të ndotjes.

Source: Unsplash.com (2021).

Industria e turizmit vuan nga pasojat e ndotjes plastike, por në të njëjtën kohë industria e turizmit gjeneron ndotje plastike. Industria e turizmit ka një rol të rëndësishëm për të kontribuar në zgjidhjen. Për më tepër, shumë destinacione varen ekonomikisht nga industria e turizmit, ndotja plastike kërcënon të ardhurat e tyre në të ardhmen.

Problemi i ndotjes plastike në turizëm është shumë i madh për çdo organizatë të vetme për ta rregulluar atë vetë. Por të gjithë duhet të marrin një pjesë të punës për të hequr qafe këtë ndotje. Palët e interesuara të turizmit në të gjithë botën po punojnë së bashku dhe po marrin një qasje sistematike përmes Nismës Globale të Plastikës së Turizmit.