Topic 1 Grup alternativash ndaj plastikës

Pjesa e mëposhtme ofron zgjidhje për të hequr plastikën nga vendet e mikpritjes. Në secilën pjesë të hoteleve (pritja dhe holli, dhomat e miqve, kuzhina dhe restoranti, sallat e konferencave, pishinat, etj.) Jepen produktet plastike që përdoren zakonisht dhe alternativat e tyre, të cilat mund të zëvendësojnë plastikën ose të zvogëlojnë ndjeshëm përdorimin dhe mbeturinat e plastikës ne hotele. Zbatimi i të gjithë ose disa prej tyre mund të bëjë që hotelet të funksionojnë brenda kornizës ER por gjithashtu të bëjnë kursime në shumicën e rasteve.

Sendet plastike

Alternativat

RECEPCIONI DHE LOBI

Celësa Karte

 • Celësa Karte të qëndrueshme nga druri • Aplikacion

Stilolapsa

 • Lapsa • Lapsa nga letra, druri ose bambuja

Shishe uji / minibar

 • Shishe qelqi • Shpërndarës uji ose stacion mbushjeje afër dhomës • Shishe qelqi në dhomë

Gota të mbështjellura plastike me një përdorim

 • Gota plastike të forta (Polikarbonat ose të tjera) • Mos blini gota plastike me një përdorim të mbështjella me plastikë. Merrni parasysh mbështjellësit e letrës• Gota qelqi

DHOMA E MIQËVE  (PËRFSHIRË BANJON)

Produkte higjiene

 • Sapun, shampo, dispenser me gel • Siguroni produkte higjiene (vetëm me kërkesë)

Qese plastike për kosh

 • Mos përdorni qese plastike • Qese të kompostueshme

Varëse për tek dyert

 • Varëse dere të ripërdorshme (druri / bambu)• Varëse elektronike e derës, indikacione

Udhëzues në hotel

 • Prezantimi në TV • Broshurë letre (not laminated/leather cover) • Aplikacion

Pantofla të mbështjella

 • Pantofla në rroba banje (në xhepa, në shportë) • Pantofla në çanta pambuku• Pantofla sipas kërkesës

Sendet plastike

Alternativat

Qese për salca (majonez, ketchup, etc.)

 • Dispanzerë pë salca, • Sigurimi i salcës në tase• Sigurimi i salcës në shishe (p.sh., në bufe)

Kuti vakti dhe mbështjellës

 • Paper/palm tree leaves boxes • Qese letre

Kuti kartoni / kontejnerë për pije një përdorim

 • Shishe që rimbushen / përdoren përsëri (p.sh. nga metali)• Kanaçe alumini• Kontejnerë për pije të ricikluar / të riciklueshëm

Sheqer i paketuar, kripë, piper, sheqer diabetik

 • Dispenzer për sheqer • Komplete për kripe dhe piper

KUZHINA, RESTORANTE DHE BARE (PISHINË)

Mbështjellje plastike për një përdorim

 • Kanaçe / gota qumështi• Pluhur qumështi (në dhoma)• Shishe qelqi

Mbështjellës qese çaji një përdorim

 • Vendosja e ushqimit në kuti / tabaka

Single tea bag wrappings

 • Qese çaji të lirshme (në kuti) ose në qese çaji të mbështjellura me letër• Çaj i lirshëm plus qese çaji për të rimbushur

Qese plastike

 • Vetëm duke siguruar sipas kërkesës• Qese të kompostueshme / biodegradueshme (p.sh. nga niseshtja)• Qese të ripërdorshme (p.sh., liri) / çanta letre

Dekorime nga plastika

 • Dekore të ripërdorshme• Dekore prej druri / bambu / letre • Lënia e dekoratave të panevojshme

Sendet plastike

Alternativat

Mbajtja e shtëpisë

Materialet pastruese

 • Përdorni shishe që që rimbushen• Blini pako dhe shishe të mëdhaja

Qese plastike / Qese të zeza plastike

 • Hiqni qeset plastike kur është e mundur • Çanta/Qese të kompostueshme / biodegradueshme (p.sh. nga niseshteja)

Shishe plastike

 • Shishe qelqi• Dispenzerë • Shishe qelqi

Pajisje plastike (stilolapsa)

 • Lapsa, • Lapsa nga druri/letra/bambuja

KONFERENCA

Kapsulë plastike (aparat kafeje)

 • Kapsula të kompostueshme / biodegradueshme

Mbathje per fundin e gotës

 • Duke mos i përdorur • Ata që ripërdorohen(druri / bambu / tape / qelqi) • Me një përdorim (nga letra)

Embëlsira të paketuara, biskota, arra dhe të tjera

 • Siguroni këto në tasa / në pjata

Sendet plastike

Alternativat

Të gjitha lëngjet / sapunët Spa xhel / vajra

 • Shishe që rimbushen /dispenzerë

PISHINA, SPA DHE GYM

Opsionet e drekës (piruna, pjata, gota)

 • Piruna dhe thika të ripërdorueshme (metal) dhe ene nga porcelani• Pjata plastike të ripërueshme, thika dhe piruna • Pjata, thika dhe piruna një përdorimshe të kompostueshme / biodegradueshme (druri / kartoni / bambu / gjethet e palmës / misri / gruri)

Pantofla të mbështjella

 • Pantofla në bathrobe (në xhepa, në shportë) • Pantofla në çanta pambuku • Pantofla sipas kërkesës

Artikuj në dyqane/dhurata

 • Sende të bëra nga materiale lokale / biologjike / natyrore

Qese plastike

 • mos siguroni qese plastike ose vetëm sipas kërkesës• Qese të kompostueshme / biodegradueshme (p.sh., të bëra nga niseshte misri)• Qese të ripërdorshme (p.sh. çanta prej liri / letre)

PËRGJITHSHME – DYQANET, MIRËMBAJTJA, KOPSHTARIA, BLERJA

Paketim

 • Blerja me shumicë• Paketim letre / kartoni aty ku është e mundur
 • Plastikat e kompostueshme / biodegradueshme

Dhurata plastike

 • Dhurata të qëndrueshme• Refuzoni dhuratat plastike

Për përmbledhur:

 • Supresoni sa herë që është e mundur ose sigurojeni sipas kërkesës;
 • Përdorni kontejnerë / shishe më të mëdha;
 • Përdorni sende të ripërdorshme / për tu larë më shumë sesa artikujt me një përdorim;
 • Preferoni artikujt e bërë nga materiale të rinovueshme më shumë sesa me bazë plastike.

Kjo do të thotë gjithashtu të :

 • Ndryshoni zakonet, me ndikime në organizim dhe nevojat e komunikimit;
 • Adresoni ofruesit për një ndryshim ose keni ofrues të rinj.

Disa artikuj alternativë, inovacioni është bord! Ka shumë risi në rrugën për të propozuar alternativa ndaj plastikës. Ato mund të jenë përvoja interesante edhe për klientët. Jini kuriozë, sfidoni ofruesit tuaj, etj. Këtu janë 2 shembuj :

Koovee, një alternativë e shijshme për asgjësimin e seteve thikave dhe pirunave plastik. Koovee bazohet në miell, vaj rapese dhe kripë, dhe vjen në aromë të ndryshme natyrore për të shtuar një interes shtesë. Mund të rezistojë deri në 6 minuta në ujë mbi 65 ° C dhe është mjaft i fortë që të mos prishet gjatë përdorimit ose transportimit. Ai zëvendëson setet plastike që duhet të ndalohen deri në vitin 2021 në Francë. Në vitin 2020, 100 000 lugë Koovee tashmë ishin shitur dhe ngrënë në Francë.