Tema 5 Po për konsumatorët?

Konsumatorët janë gjithnjë e më të ndjeshëm ndaj mjedisit dhe ndaj konsumit të qëndrueshëm në jetën e tyre të përditshme. Turizmi është pjesë e modeleve të tyre të konsumit.

Në Suedi, njerëzit kaluan nga aeroplani në transportin hekurudhor për të ulur emetimet e karbonit. Lëvizja anti-fluturuese, e quajtur “Turpi i Fluturimit”, shkaktoi një rënie të trafikut ajror me 2.5% në 2019 (për t’u krahasuar me rritjen 4% të trafikut ajror në të gjithë botën). Një peticion që mbron “Përfundimin e Lirimit të Taksës së Karburantit të Aviacionit në Evropë” të regjistruar në 10 maj 2019 nga Komisioni Evropian synon të kufizojë një nga burimet me rritje më të shpejtë të emetimeve të gazeve.

A do të jetë “Viti Evropian i Hekurudhave 2021” një mundësi për turistët për të ndryshuar zakonet e tyre?

Trendet e ndërgjegjësimit të gjelbër janë këtu për të qëndruar. Rezultatet nga Booking.com (2019) treguan se:

  • 55% e udhëtarëve globalë raportuan të jenë më të vendosur për të bërë zgjedhje të qëndrueshme të udhëtimit sesa ishin një vit më parë, por pengesat përfshijnë mungesën e njohurive dhe opsionet e disponueshme ose tërheqëse kur përpiqen ta bëjnë këtë në praktikë;
  • 72% e udhëtarëve besuan se njerëzit duhet të veprojnë tani dhe të bëjnë zgjedhje të qëndrueshme të udhëtimit për të shpëtuar planetin për brezat e ardhshëm;
  • 73% e udhëtarëve globalë synojnë të qëndrojnë të paktën një herë në një strehim eko-miqësor ose të gjelbër kur shikojnë vitin përpara (62% në 2016 në 65% në 2017, dhe 68% në 2018).

Për rezultate më të hollësishme, konsultohuni Booking.com Key Findings, nga Raporti i tij i Udhëtimit të Qëndrueshmërisë (2019).

Ekzistojnë pak studime rreth përfaqësimit të turizmit të qëndrueshëm dhe asaj që përfshin. Studimi francez i François-Lecompte et Prim-Allaz (2011) rreth turizmit të qëndrueshëm me profesionistë të turizmit dhe studentë, tregoi se turizmi i qëndrueshëm perceptohet kryesisht si turizëm mjedisor:

Përgjigjet pyetjenÇfarë është turizmi i qëndrueshëm?

Lloji i shqetësimit

50% Lidheni me natyrën, shijoni peizazhin, aktivitetet në një mjedis natyror

20% Përdorimi i energjisë së rinovueshme / klasifikimi i mbeturinave

Mjedisore

8% Takoni banorët lokalë

Social

16% Me shpërndarje direkte të burimeve

Ekonomik