Tema 4 Produkte dhe shërbime inovative

  • Phénix, një ndërmarrje shoqërore me seli në Evropë, mbledh ushqime të pashitura dhe i devijon ato nga mbeturinat në vende / përdorime të tjera si bamirësi, ushqim për kafshë ose riciklim. Në vitin 2017, ndërmarrja ka punuar veçanërisht me festivalin Rock en Seine në parandalimin e mbetjeve ushqimore.
  • Too Good to Go: : Përmes një aplikacioni, dyqanet ushqimore dhe furrat e bukës mund të gjejnë një mënyrë të re për të shitur mbetjet e tyre: kutitë e befasishme! Krijimi i dukshmërisë për dyqanet, këto kuti gjithashtu japin mundësi për konsumatorin për produktet që janë shumë të mira për një çmim të reduktuar, një situatë fituese.
  • Gjatë ngjarjeve të Makesense, Disco Soup, gatimi shoqëror i tepricës së supermarketeve që do të hidhej, janë organizuar për të ushqyer vullnetarët dhe pjesëmarrësit. Është një mënyrë argëtuese dhe praktike për të rritur ndërgjegjësimin dhe ka një bufe falas.
  • Për Zero Waste Festival, secili pjesëmarrës kishte një vakt të përfshirë në çmimin e biletës së tyre dhe u kërkua të zgjedhin pjatën e tyre pas mbërritjes. Për pjesëmarrësit në minutën e fundit, ushqimi shtesë i papjekur i cili mund të ruhej lehtësisht (të tilla si fruta të papërpunuara, perime dhe arra) ishte gjithashtu në dispozicion.
  • Meal Canteen është një startup i cili ofron një zgjidhje për parashikimin e porosisë së restorantit. Me aplikacionin e tyre celular, klienti mund të porosis paraprakisht vaktet e tij në restorantin e zgjedhur prej tij. Si rezultat: nuk ka më porosi të tepërt, optimizim të aksioneve dhe më pak linjë pritjeje për konsumatorin përfundimtar!
  • Brendi Gourmet Bag është një iniciativë e nisur nga qeveria franceze në mënyrë që të ftojë klientët të sjellin ushqime të mbetura nga restorantet. Praktikë e zakonshme në Shtetet e Bashkuara nën emrin ” doggy bag “, kjo emërtim francez synon të jetë mënyra më e mirë për të zvogëluar mbeturinat e ushqimit në restorante.
  • Gjatë ngjarjeve të Makesense, Disco Soup, gatimi shoqëror i tepricës së supermarketeve që do të hidhej, janë organizuar për të ushqyer vullnetarët dhe pjesëmarrësit. Shtë një mënyrë argëtuese dhe praktike për të rritur ndërgjegjësimin dhe ka një bufe falas.
  • Karma është një startup suedeze e themeluar në Stokholm në nëntor 2016. Aplikacioni i tyre lidh ushqim të tepërt nga restorantet, kafenetë dhe dyqanet ushqimore te konsumatorët për një çmim më të ulët. Si rezultat, përdoruesit hanë ushqim të shkëlqyeshëm për më pak dhe bizneset marrin një rrjedhë shtesë të të ardhurave – të gjitha duke zvogëluar mbeturinat e ushqimit.
  • Funghi Espresso përdor mbetjet e kafesë (të përdorura së bashku me lëkurën e argjendit të kafesë) nga baret e Toskërisë për të prodhuar kërpudha dhe një substrat organik pjellor për bujqësi, dhe si një produkt dytësor, krimbat e tokës për prodhimin e peshkut. Mbledhja dhe dërgesat e bazave të kafesë bëhen me biçikletë. Mbeturinat riciklohen dhe prodhohet ushqim i shëndetshëm organik, ndërsa inkurajon ekonominë lokale dhe krijon vende pune kuptimplota për njerëzit me aftësi të ulëta.

E mire për tu ditur

The Horizon 2020 REFRESH projekti partneritet me Platformën e BE-së për Humbjet e Ushqimit dhe Mbetjet nga Ushqimi me qëllim krijimin e Komunitetit të Ekspertëve REFRESH (CoE), një faqe në internet e hapur për të gjithë aktorët relevantë të cilët dëshirojnë të ndajnë përvojat e tyre në parandalimin e mbetjeve ushqimore. Komuniteti i Ekspertëve është një qendër burimesh virtuale e cila lejon përdoruesit të gjejnë dhe ndajnë me lehtësi informacione në lidhje me humbjen e ushqimit dhe parandalimin dhe zvogëlimin e mbeturinave të iniciativave në të gjithë BE.