Njësia 5 Shembuj të Ekonomisë Rrethore

Back Market është e specializuar në shitjen e pajisjeve elektronike të rinovuara, me 12 muaj garanci. Platforma e saj u lançua në 2014. Në 2018, më shumë se 1 miliard pajisje u shitën duke shmangur 1500T pajisje elektronike që do të hidheshin poshtë. Rritja e tregut të pasëm është 150% pasi shitjet e rritjes së pajisjeve të reja elektronike janë 2%. Sot, vështirësia kryesore e Back Market është të kesh akses në pajisjet që nuk përdoren më nga individë privatë.

Source: https://www.backmarket.com/about-us

Shembulli 2: Pllaka gipsi

Një shembull tjetër interesant i ekonomisë rrethore në praktikë është mënyra se si pllakat e suvasë gipsi mund të prodhohen dhe riciklohen në një mënyrë të mbyllur. Kjo video shpjegon se si përdoren mbetjet e gipsit për të krijuar pllaka të reja gipsi :

Sipas jush, cilat janë përparësitë kryesore për riciklimin e pllakave gipsit nga vendet e punës?

Kjo WC inovative është ideale për komunitetet që kanë qasje të kufizuar në burime, festivale në natyrë, fusha kampingu etj. “LooWatt” portretizon një sistem me lak të mbyllur që është i dobishëm për qëndrueshmërinë e mjedisit. Tualeti mund të shpëlahet pa ujë dhe përveç kësaj, ai mbledh në mënyrë të sigurt mbeturinat njerëzore në filma polimer hermetik të biodegradueshëm. Më pas, përmbajtja mblidhet dhe çohet në një tretës të specializuar anaerobe. Nga atje e tutje, mbetjet njerëzore ripozicionohen si plehra apo edhe energji elektrike.

Teknologjia e patentuar Loowatt siguron një tualet higjenik, pa ujë, me një astar që mbështjell mbeturinat njerëzore dhe i tërheq ato në një enë. Tualeti inovativ LooWatt është një hap drejt qëndrueshmërisë globale. Duke pasur parasysh gjendjen e planetit, një banjë thelbësore që nuk punon me ujë është në kërkesë në rritje. Tani për tani, afërsisht 800 njerëz po testojnë potencialin afatgjatë të sistemit të tualetit inovativ.

Interface është një prodhues i qilimave ne formë të pllakave i themeluar në 1973 nga Ray Anderson. Në vitin 1994, në moshën 60 vjeç, ai njohu pasi shqyrtoi pyetjen mjedisore, se ishte “një plaçkitës i Tokës”. Qëllimi i tij u bë “të jetë kompania e parë që, me veprat e saj, i tregon të gjithë botës industriale se çfarë është qëndrueshmëria në të gjitha dimensionet e saj: Njerëzit, procesi, produkti, vendi dhe fitimet – deri në vitin 2020- dhe duke bërë kështu ne do të bëhemi restaurues përmes fuqisë së ndikimit.”

Interface filloi të merrte përsëri dhe riciklonte qilimin e përdorur, duke dizajnuar produkte të reja nga materialet e ricikluara, duke zhvilluar ngjitës dhe tekstile jo toksikë, duke përdorur modelet e natyrës për produktet dhe duke eksperimentuar me “shërbime dyshemeje” me qira si një alternativë për shitjen e qilimave. Pasi kjo u arrit, të gjitha këto përmirësime sjellin për të menduar se ndryshimi i ndryshimit të klimës mund të jetë i mundur edhe për Interface. Ky është qëllimi i tyre i ri me emrin “Climate Take Back”.

Shikoni videon për të kuptuar se si funksionon Interface: