Тема 5 Усогласување со атрактивни одлики на колаборативната за потрошувачка

Претходната тема илустрираше како играчите на традиционален туризам можат да го интегрираат растечкиот и во подем КП модел како можност за создадање на вредност. Анализата на принципите на КП и (тековните) предности во споредба со традиционалниот сектор ги отвори нашите очи кон тоа како истиот треба да се развива и да ја прилагоди својата понуда да се усогласи со атрактивните карактеристики на КП кои го прават нејзиниот раст успешен. Всуштност, додека на пример престојот во хотел никогаш нема да биде исто како живеењето со и како локалните жители, сепак хотелите можат да донесат уникатни, локални и персонализирани искуства. Треба да се спроведат иновативни и ефикасни стратегии за дизајн за да се привлечат модерни туристи кои се чувствителни на цените и тие што се по потрага по искуство и со тоа да се усогласи со КП..

Во таа перспектива, стратегиите за традиционалните актери можат да бидат наведени врз основа на научените лекции од успехот на практиките на КП :

Современиот турист е социјален, така треба да биде и традиционалната туристичка индустрија. Патниците ги привлекуваат понудите на КП затоа што сакаат да создадат врски со локалното население, културата и другите туристи. Туристичките актери треба да го вметнат овој нов тренд во своите понуди.

Тур-операторите треба да работат на персонализирање на нивните пакети и на нудење социјални активности и уникатни искуства за патниците, притоа обезбедувајќи им флексибилност пред и за време на одморите. На ист начин, хотелите треба да размислат за комплетен пакет искуства за гостите, надминувајќи го фокусот само на собите за гости. Во таа перспектива, развојот и давањето неограничен пристап до заедничките простории и/или хотелското лоби е важна стратегија бидејќи тука гостите може да се дружат. Правејќи го местото добредојдено и забавно за сите, гостите исто како и оние што не се гости, особено локалното население, треба да се охрабруваат да се дружат во лобито. Градење на заеднички работен простор или бар во лобито, поканување на локални музички акти за играње или организирање на локални ликовни изложби и средби во лобито (или насочување на туристите на таков вид настани) се некои стратегии што можат лесно да се вметнат во понудата за да се истакне давајќи им можност на туристите да комуницираат и да разговораат со локалното население и другите гости.

Друг начин за традиционалната туристичка индустрија да ги зголеми социјалните и автентичните димензии на искуството на туристите е партнерство со старт-ап компаниите за споделување кои им овозможуваат на жителите на дестинацијата да дејствуваат како туристички водичи или да им понудат автентични искуства на туристите. На пример, туристите можат да бидат водени до партнери на КП, како на пример Thuisafgehaald во Холандија или Bienvenue à ma table во Франција кои се платформи преку кои локалните жители можат да поканат луѓе, вклучително и туристи, во нивниот дом за да споделат оброк..

Source:Antenna – Unsplash

Еден клучен елемент што ја оправдува растечката привлечност на практиките на КП во туристичката индустрија е флексибилноста во споредба со традиционалните актери. Туристите бараат да се чувствуваат пријатно и ова подразбира минимален степен на погодност. Стратегиите можат да вклучуваат развој на апликација или систем за дигитална резервација до флексибилно пријавување и барање услуги, да бидат пријателски кон миленичиња, да нудат поврзувачки соби за една цена или простории опремени со кујни.

Понатаму, туристите не сакаат да бидат обврзани или ограничени, на пример со строг тајминг за појадок или пријавување, или задолжителни услуги. Актуелните актери треба да работат на обезбедување поголема флексибилност за потрошувачите, овозможувајќи им да им се обезбеди сè што е потребно без дополнителни трошоци поврзани со несакани услуги. Една стратегија е да се пренасочи од обврзувачки понуди со целосна услуга на услуги на барање. Во секторот за сместување, носителните актери можат да ја преиспитаат својата понуда со намалување на бројот на вклучени услуги и предлагање на поефикасни соби, истовремено подобрувајќи ги и потенцирајќи ги заедничките области. На тој начин се предлага пониска цена на гостинот кој е исто така е пофлексибилен. На пример, хотелот може да вклучува кат со поевтини соби во кои нема услуги за хигиена и одржување..

Студија на случај е Moxy hotels кои нудат мали поволни соби и овозможуваат целосен оброк со самопослужување и микробранови печки во секое време, наместо да имате ресторан.

Додека технологијата е во основата на КП, клучна карактеристика на концептот е нејзино зајакнување на социјалните врски и човечката врска преку споделување на добра и производи. Истата опсервација може да се направи и во туристичкиот сектор: технологијата може да поддржи подобрено искуство на клиентот (лесна резервација, комуникација, повратни информации од гостите, итн.) и да ги намали трошоците. Сепак, носителните актери треба да се борат против димензијата на безличност на технологијата, за да имаат предвид дека човечкиот лик што стои зад технологијата е многу важен за современиот турист. Ова значи враќање на основните: нудење на внимателна, човечка и персонализирана услуга, вклучително и вистинска интеракција, на клиентот од пред патувањето (организација, планирање и резервација) како и после патувањето (повратни информации, прегледи и сл.)

Во секторот за сместување, во време кога домаќините во Airbnb се помалку присутни кога гостите пристигнуваат во сместувањето бидејќи тие не живеат во него, хотелите може да го користат човечкиот фактор како моќ за да им понудат човечко и вистинско искуство на туристите. Едноставните стратегии вклучуваат испраќање на поперсонализирано писмо за добредојде отколку автоматска е-пошта за потврда во фазата на резервација, да се обезбеди присуство на агент за пријавување и службеник/помошник итн. Обуката за персоналот е неопходна во време кога повеќето туристи имаат пристап до сите информации онлајн: персонал задолжен за клиенти и/или рецепцијата треба да станат локални социјални службеници опремени со локално знаење со цел да им помогнат на туристите да го добијат искуството што го бараат давајќи препораки за локални настани, активности, сместување, ресторани, итн.

Општите стратегии за подобрена оригиналност, исто така, вклучуваат правење на промотивните информации повеќе персонални и транспарентни, на пример, избегнување на фотошопирани слики. Истражувањата на Моди и Хенкс покажуваат дека туристичките брендови сфатени како автентични и оригинални ја зголемуваат нивната лојалност кон брендот.

Source: True Agency – Unsplash