Тема 4 Решенија за спречување и управување со отпад од храна

Откако ќе станете свесни за проблематичните отпадоци од храна, сите решенија се во оперативното и методолошкото подобрување.

Имајте на ум оваа табела; сите решенија зависат од тоа!

 • Не претерувајте со храна;
 • Проверете го квалитетот на испораките: оштетени пакувања, контаминации, модринки на овошје / зеленчук, најдобро пред и употреба пред датумот, температури. Вратете го она што не ги исполнува вашите стандарди;
 • Купете на големо ако го користите целиот производ, за да го намалите отпадот од пакување, за храна и пијалоци;
 • Претпочитајте / изберете сезонски производи и локални канали на дистрибуција (договорите со локалните добавувачи за нарачки / материјали и испораки обично можат да бидат пофлексибилни);
 • Одгледувајте свои (билки на пример не бараат голем простор);
 • Нарачајте „точно на време“, што е можно поблиску до времето кога ќе го користите производот;
 • Прилагодете ги нарачаните количини според очекуваниот број клиенти.
 • Водете политика „прв дојден – прв продаден“ (новите производи треба да бидат на задниот дел од полицата, за да ги користите најстарите);
 • Чувајте го секој производ во зависност од неговите најдобри техники за конзервација, сторете го истото за измиен и подготвен зеленчук или садови;
 • Размислете за вакуумско пакување за да го продолжите животниот век на храната;
 • Осигурете се дека сите места за складирање се суви и чисти;
 • Организирајте го вашиот простор за складирање за да го минимизирате отпадот ако има кршење или расипување;

Спроведете редовно чистење и одржување на вашата опрема, осигурете се дека фрижидерот и замрзнувачите работат на потребната температура

 • Избегнувајте непотребно сечење;
 • Користете ја соодветната опрема (на пример, некои пилери произведуваат полесни лушпи);
 • Обидете се да ракувате / готвите целиот бруто производ за да имате помалку загуби;
 • Купувајте претходно подготвени или исечени производи доколку се релевантни;
 • Подгответе храна од порачка – ако е можно;
 • Гответе во мали серии за да избегнете фрлање над подготвената храна;
 • Користете шишиња / садови што можат да се полнат за зачини наместо пакет за една употреба;
 • Користете филтри за еднократна употреба на кафе за да ги замените филтрите за хартија што се исфрлаат со мелење кафе;
 • Планирајте менѝ така што свежите и лесно расипливи состојки може да се користат во различни оброци;
 • Внесете ги во вашето менѝ или јадење на денот производите што се близу до датумот на истекување;
 • Имајте помалку јадења на вашето менѝ, бидејќи бара помалку залихи.
 • Обучете го вашиот персонал да даде јасен опис на нарачката (состојки, метод на готвење) за задоволството на клиентот и да спречи остатоци од храна;
 • Прилагодете ги порциите на делови според:
  • Погледнете дали храната редовно се враќа на чинија во кујната, ова може да значи дека одредени порции се премногу големи;
  • Обучете го вашиот персонал да обезбеди минимален дел и прашајте го клиентот подоцна дали сака повеќе;
  • Понудете му на гостинот можност да нарача помали / поголеми порции и ставете различни цени на овие артикли;
  • Имајте детско мени за најмладите.
 • Кога имате буфе, предложете храна во помали садови што почесто ќе се надополнуваат. Предложете мали порциии оставете му на клиентот да дополни.
 • Предложете му на клиентот да ги врати остатоците од храната;
 • Едуцирајте го гостинот правилно да сортира материјалот, ако тоа треба да го направи сам.
 • Осигурете се дека сите повторно употребени производи се во согласност со прописите за безбедност на храната (проверете го доцнењето помеѓу готвењето и ладењето, готвењето и повторната употреба, условите на температурата на чување и загревање);
 • Замрзнете за подоцна, но осигурете се дека навистина ќе се користи повторно во подоцнежна фаза;
 • План за менѝ што користи остатоци од храна (главно јадење во салата, зеленчук од супа, пире и сл.);
 • Едуцирајте го персоналот за правилно сортирање на „отпадот“, во зависност од хиерархијата на отпадот.
 • Како отпад сметајте го само она што не може да биде ништо друго освен отпад.
 • Направете го вашиот персонал свесен за трошоците и влијанието на отпадот;
 • Комуницирајте за подобрувањата генерирани од тимот;
 • Користете алатки за комуникација за едукација и разгневеност на вработените и гостите. Кликнете тука за да отидете во Модул 12 – Тема 3: Комуникација на циркуларноста.