Тема 4 Одржливоста во секторите угостителство и организација на патувања

Во последниве години се раѓаат различни видови на алтернативен туризам (Еко-пријателски или Еколошки, Заснован на природата, Зелен, Бавен, Креативен, Фер, Мек, Пурален или Одговорен туризам). Овој тренд главно е воден од еколошка или социјална свест, како реакција на негативните последици поврзани со масовниот туризам. Овие пристапи на алтернативен туризам исполнуваат посебни потреби мотивирани од специфични стимулации за патување. Тие обично се водат од ангажирани луѓе и сè уште се сметаат како нишки сектори, но веројатно ќе се зголемат. Повеќето од овие иницијативи ја почитуваат природната средина и културното наследство на регионите во кои се вклопени. Тие, исто така, ги претвораат односите меѓу локалното население и посетителите на пријателски и кооперативен, почитувајќи ги социјалните вредности. Но да бидеме и критични. Некои од овие иницијативи користат само модно име, но не секогаш го менуваат главниот пристап кон масовниот туризам.

Освен појавувањето на овие иницијативи во кои еколошката или социјалната загриженост е јасно прикажана, загриженоста за животната средина е сè повеќе и повеќе составен дел од хотелските политики. Системите за управување со туризам и угостителство често предлагаат дел за управување со одржливост (управување со вода и отпад, мониторинг на енергија, ревизија и делови за усогласеност, итн.). Денес, повеќето големи хотелски групи ја интегрираат одржливоста во нивната деловна стратегија или извештајот за корпоративна одговорност. Ова сега е нешто што се смета што мора да се има.

Source: World Commission on Environment and Development (1987). Our Common Future.

Погледнете на пример некои експертски извештаи за одржливост од големи хотелски група на корпорации :

„Ние сме посветени на дизајнирање, градење и управување со поеколошки одржливи хотели“.

  -Intercontinental Hotel Group (н.д.)

„Одржливоста е приоритет за Hilton Worldwide и централен дел на тоа како компанијата работи“.

  -Hilton (д.д.).

„Нашата стратегија за одржливост го поддржува растот на бизнисот и достигнува над вратите на нашите хотели за да ги зачуваме и заштитиме природните ресурси на нашата планета“.

  -Mariott (н.д.).

Како и да е, Dr. Martin-Rios, C. (2019), Вонреден професор на ЕХЛ, го изрази своето разочарување од недостатокот на претставници на туристичката индустрија меѓу најодржливите компании во светот: „[…] оние врвни пионери кои инспирираат трансформација во масивни размери“. Ниту една голема хотелска група не е на годишното рангирање на 100 најодржливи компании наведени во Корпоративни витези (Corporate Knights), гласот за чист капитализам.