Тема 4 Иновативни производи и услуги

  • Phénix, социјално претпријатие со седиште во Европа, собира непродадена храна и ја пренасочува од отпад на други места / употреби како добротворни цели, храна за животни или рециклирање. Во 2017 година, претпријатието значително соработуваше со фестивалот Рок на Сена за превенција од отпад од храна.
  • Too Good to Go Преку апликација, продавниците за храна и пекарите можат да најдат нов начин да ги продадат своите остатоци: кутиите за изненадување! Создавајќи видливост за продавниците, овие кутии, исто така, даваат пристап на потрошувачот до производи што се премногу добри за намалена цена, вин-вин ситуација.
  • За време на настаните во Макесенс, Disco soup, претпријатие за социјално готвење на вишокот во супермаркеттите кое би било фрлено, се организираат за да се хранат волонтерите и учесниците. Тоа е забавен и практичен начин за подигнување на свеста и има бесплатно вклучена храна.
  • На фестивалот Zero Waste Festival секој учесник имаше оброк вклучен во цената на својот билет и беше замолено да го изберат јадењето по пристигнувањето. За учесниците во последен момент, исто така, беше достапна и дополнителна неварена храна што може лесно да се чува (како што се сурово овошје, зеленчук и ореви).
  • Meal Canteen е стартап компанија која дава решение за прогнозата за нарачката во ресторанот. Со својата мобилна апликација, клиентот може да ги нарача своите оброци во ресторанот по избор. Како резултат: нема повеќе вишок нарачка, оптимизација на акциите и помалку линија на чекање за крајниот потрошувач!
  • Брендот Gourmet Bag е поттик лансиран од француската влада со цел да ги покани клиентите да враќаат храна од рестораните. Вообичаена практика во САД постои под името „кучешка торба“, а оваа француска деноминација има за цел да биде гурмански начин за намалување на отпадот од храна во рестораните.
  • Karma пак, е шведски стартап основан во Стокхолм во ноември 2016 година. Нивната апликација поврзува вишок храна од ресторани, кафулиња и продавници за потрошувачи за пониска цена. Како резултат, корисниците јадат одлична храна за помалку, а деловните субјекти добиваат дополнителен приход на приходи – сè додека го намалуваат отпадот од храна.
  • Funghi Espresso користи остатоци од кафе (се користи заедно со сребрена кожа од кафе) од баровите во Тоскана за производство на печурки и органска плодна подлога за земјоделство, и како секундарен производ, дождовни црви за одгледување риби. Собирањето и испораките на талог од кафе се вршат со велосипед. Отпадот се рециклира и се произведува здрава органска храна, истовремено охрабрувајќи ја локалната економија и создавајќи значајни работни места за ниско квалификувани луѓе.

Добро е да се знае

Проектот REFRESH project од Хоризонт 2020 соработува со Платформата на ЕУ за загуби на храна и отпад од храна со цел да се воспостави РЕФРЕШ Заедница на експерти (СЕ), веб-страница отворена за сите релевантни чинители кои сакаат да ги споделат своите искуства во спречувањето на отпадот од храна. Заедницата на експерти е виртуелен центар за ресурси кој им овозможува на корисниците лесно да наоѓаат и споделуваат информации за губење на храна и иницијативи за спречување и намалување на отпадот низ цела ЕУ.