Тема 3 Размислувајќи за еднократна употреба…

Еве едно убаво видео за да размислите што сѐ стои зад еднокртната употреба :

Сега, одвојте пет минути да направите список на пластични
предмети
за еднократна употреба што се користат
во
угостителската индустрија.

Штом ќе бидете подготвени, можете да го споредите
со
списокот што се наоѓа на следната страница

u041au043bu0438u043au043du0438 u043cu0435

Каде се користат овие пластични предмети за еднократна употреба? Одговорот е насекаде!

Создавањето список по место на употреба може да помогне да се идентификуваат предметите. Тука листа на артикли и нибното време на распаѓање

Бар на базенот

Пластични шишиња со вода

Пластични сламки и мешалки

До 70 – 450 години

До 200 години

Базен

Пластично стакло за еднократна употреба

Чаши од стиропор и амбалажи за носење

20 – 30 години

50 години

Сала за вежбање

Пластични конуси

30 години

Домаќинство

Корпи за отпадоци

Шишиња за чистење прозорци

До 1000 години

До 100 години

Хотелска соба

Пластична фолија за очила

Минијатурни шампони во тоалетите

Навлаки за ВЦ школката

До 1000 години

Нешто под 100 години

До 1000 години

Ресторант

Пакувања од пластичен џем / мед

Пластични држачи за кесички чај

20 – 30 години

20 – 30 години

Кујна

Пластично шише со кечап

Пластична сад за носење храна

70 – 450 години

10 – 20 години

Source: The plastics reduction guide for hotels – https://www.travelwithoutplastic.com/

 

Што можеш да направиш?

Пластиките навистина имаат улога во угостителството, но премногу често пластиките со еднократна употреба се користат од навика, наместо од потреба. Не само што се генерираат огромни количини отпад, туку се таложат и трошоците за хотелите.

Најдобро решение е да ги исфрлите, но ако тоа не е можно, исто така е можно да ги замените со предмети со помало влијание. Може да ви помогнат и алатки за комуникација за подигање на свеста и едукација на клиентите и персоналот.

Начините за да се поттикнат потрошувачите кон подобар избор се опишани подетално во Модул 12.

Source: Dutch travel trade association ANVR, MVO Nederland and WWF (n.d.)-https://www.wwf.nl/globalassets/pdf/toolkit-tourism.pdf 

Што сте принудени да правите?

Еве ја регулационата позиција за пластични производи за една употреба. Европската Комисија во Мај 2018 предложи нови правила ширум ЕУ за насочување на 10-те пластични производи за еднократна употреба кои најчесто се наоѓаат на плажите и морињата низ Европа (околу 86% од пластиката за еднократна употреба), како и изгубена и напуштена опрема за риболов. Заедно, овие две сочинуваат дури 70% од сите предмети на морските отпадоци.

Во јуни 2019 година, Европскиот Парламент го усвои Законот за забрана на следниве употребувани пластични предмети до 2021 година: пластични прибор за јадење и чинии со една употреба, стапчиња од памучни пупки направени од пластика, пластични сламки, стапчиња од пластичен балон, пластика и растворливи окс-разградлива пластика и садови за храна и чаши со експандиран полистирен. Овие производи ќе исчезнат откако регулативите на земјите ќе го интегрираат овој Закон во нивниоте системи. Може да следат и други регулативи што ја ограничуваат употребата или забрануваат некои тековни вообичаени производи со важни влијанија врз животната средина.

Проактивноста во намалувањето на употребата на предмети за еднократна употреба е добар начин да се подготват претстојните потенцијални ограничувања.

Ајде да размислиме за неодамнешните регулативи

Во неколку земји лесните пластични кеси веќе се забранети од (извор – Википедија, 2020 година):

  • 2011 година во Италија;
  • 2017 година за малопродажба на мало до целосна забрана во 2020 година во Молдавија;
  • 2020 година на Балеарските острови.

Или се неметнува намалување на нивната употреба од:

  • 2009 година во Северна Македонија;
  • 2018 година во Шпанија;
  • 2018 година во Грција.

Размислете какви промени се случуваат во однос на навиките, животната средина итн.

  •  Дали се сеќавате на оваа промена?
  • Што мислевте за промената кога се случи и што мислите сега?
  • Што се чини дека е нормално сега, и што се чинеше дека е нормално порано?

Source: unsplash.com (2021)