Тема 3 Поттикнувајте добар избор – подбуцнете

Подбуцувањето, како што ќе го употребиме терминот, е било кој аспект од архитектурата на избор што го менува однесувањето на луѓето на предвидлив начин без да забрани какви било опции или значително да ги менува нивните економски стимуланси. Да се смета нешто како обично подбуцување, интервенцијата мора да биде лесна и ефтина за да се избегне. Подбуцувањето не се задолжителни. Ставањето овошје на нивото на очите се смета за подбуцување. Забрана за нездрава храна не е.”

  – Ричарт Талер (Добитник на Нобелова награда во економските науки за неговиот придонес во         економијата во однесувањето) и Касс Р. Санстеин Професор во правната школа во Харвард

Нашите одлуки зависат од нашиот систем на размислување. Имаме две системи на размислување, едниот е инстинктивен, автоматскиот систем, а другиот е самосвесен, рефлектирачкиот. Теоријата за подбуцување предлага да се користат основните потсвесни процеси што влијаат на нашето донесување одлуки за да ги „подбуциме“ поединците во насока што би била најдобра за нивната благосостојба.

Да подбуцнуваш: Да испратиме порака до нашиот автоматски систем, да го олесниме нашиот живот, да ни помогнеме да донесеме вистинска одлука за нас или за заедницата.

Зошто да ни треба помош за да направиме добар избор? Се разбира, постојат области каде што сме експерти, обучени и информирани, но за другите не можеме да имаме информирано мислење. Човекот има тенденција да одговара на мислењето на групата – дури и во случаи кога е очигледно дека групата не е во право; ова е „ефектот на усогласеност“. Постојат две причини за ова :

  1. Информациите се пренесуваат од одговорите на другите;
  2. Социјална конформација: Притисокот од врсниците и желбата да не бидат предмет на групно неодобрување.

Човекот има тенденција да биде мрзлив. Ако стандардната опција е во ред, тој ќе ја преземе, освен ако нема вистински интерес да ја искористи опцијата Б. Човекот ќе направи пасивен избор наместо да избере активно друга опција.

Видеото што следи на краток начин објаснува како да ги наведете луѓето да направат некои избори без да им дадете никаква обврска, или да им кажувате што треба да направат или да ги исплашите.

информација

Спаси ја нашата планета

Закачан пешкир значи

„Ќе го користам повторно“

Пешкир на подот значи

„Ве молам, заменете ја“

Ви благодариме што ни помогнавте да ги  зачуваме нашите ресурси на Земјата!

Подбуцнувај користејќи социјални  конформација како ефект на усогласеност

Прочитајте за тоа како хотелите ве тераат да ги користите крпите повторно.

Source: https://www.fastcompany.com/3037679/read-about-how-hotels-get-you-to-reuse-towels-everyones-doing-it

Погледнете ги овие две видеа, каде можете да видите лесни и ефтини начини да штедите храна и да ги наведете луѓето да се хранат поздраво.

Ако локален пијалок е достапен од тегла од лентата, а соковите во лименки се ставаат зад шалтерот и се достапни само на барање, релативната потрошувачка на сокови ќе се намали. Ова е она што се нарекува подбуцнување засновано врз стандардната опција.

„Аеродромот Шипхол во Амстердам. Таму властите ја врежале сликата на црна домашна мува во секое писоарче. Се чини дека мажите обично не обрнуваат многу внимание на тоа каде имаат за цел, што може да создаде малку неред, но ако видат цел, вниманието и точноста се зголемуваат “ (Thaler and Sunstein, 2008)

Г-дин Кибум, економист, го менаџира експанзијата на сопствената зградата Шипхол. Неговиот персонал спроведе испитувања уриналните писоари и откри дека гравирањето го намалува излевањето за 80%.

Друг пример за социјална конформација кој се користи како ефект на усогласеност:

Која ја преферираш?
– Зошто?

Source(first): https://www.pinterest.com/pin/368943394460884563/
Source (second): http://www.nudgefrance.org/wp-content/uploads/2015/12/DP-NUDGEversion-DEF.pdf
Source (third): https://agencealps.com/nudge-du-jour-evitez-les-petites-fuites-deau/

Source : save-paper.pdf (wordpress.com)

Погледнете преку ова видео како реагираат луѓето на подбуцнувањето:

Ова не е директно поврзано со придобивките од животната средина, но звучи прилично привлечно да се оди по скалите, нели? Се надевам дека ќе ви даде идеи за други подбуцнување!

 
 
 
Source(left): https://www.trackarena.com/24017/news-hamburgs-underground-turned-into-a-track
Source(right): https://www.rocket-services.com/blog/2019/04/11/comment-le-nudge-marketing-permet-il-dinciter-les-comportements/

Во 2016 година беше спроведена студија за влијанието врз искуството на гостите од иницијативи за промовирање на ефикасно однесување при користење на водата во мали/средни претпријатија (МСП) кои нудат туристичко сместување. Беа администрирани прашалници на потенцијални гости за подобро разбирање на нивното однесување за употреба на вода, истражување како иницијативите можат да влијаат на нивното искуство во сместувањето и да ги проценат реакциите на гостите на социјалните маркетинг пораки. Овде можете да ги видите тестираните иницијативи:

Пораките што се користат за тестирање на иницијативите:

Резултатите исто така покажаа дека гостите пријавиле највисоко позитивно влијание врз нивното искуство од тие иницијативи што МСП изјавија дека не се одржливи заради финансиски и логистички ограничувања. Поточно, ваучерите и донациите во добротворни цели беа пријавени да имаат најголемо позитивно влијание. Сепак, две иницијативи кои МСП-учеснички ги сметаа за посоодветни (картички за повратни информации и првично воведување на добредојде) претставуваа поскромно прифатливи можности за ангажирање на „отворените корисници“ по ниска цена за бизнисот.