Тема 2 Размислувајќи за еднократна употреба…

  1. Словенија

Договор за минимизирање на употребата на пластични производи за еднократна употреба беше потпишан од Комората за туризам и угостителство на Словенија во ноември 2020 година во договор со државните институции. Овие институции заедно лансираа документ кој се фокусира на намалување на пластичните производи за еднократна употреба во областа на гостопримството. Според него, пластичните сламки, саксии, чаши и пластични прибор за јадење нема да бидат употребени во барови и ресторани кои се приклучуваат на движењето.

  1. Капри, Пулија и Тремити

Островот Капри забрани пластика за еднократна употреба во 2019 година, и без разлика дали тие користат пластични садови што не можат да се рециклираат, сламки, чаши и прибор за јадење или не-биоразградливи пластични кеси, сите кои нема да ги почитуваат правилата ќе бидат казнети со 500 евра. Слично на ова, беа донесени и идентични казни и кај островите Тремити. Градоначалникот на островот се согласи да забрани употреба на сламки, прибор за јадење, чаши и чинии кои не може да се користат повеќепати, откако откри дека Тремити има второ најголемо количество пластично легло долж италијанскиот брег. Во август 2019 година, плажите во Пулија се официјално класифицирани како плажи „без пластика“.