Тема 2 Обврски кон туризмот

Ефективната комуникација со клиентите овозможи „all-inclusive“ хотел со 4* и 180 соби во отфрлањето на приближно 30 000 индивидуални минијатурни тоалетери во текот на летната сезона, и новно сведување на 0.

Со информирање на гостите дека шампонот, балсамот и гелот за туширање се достапни бесплатно на рецепција кога им требаат, хотелот ги исполни условите за обезбедување на услугата без всушност да остави минијатурни тоалетери во собите. На крајот на сезоната, ниту еден гостин не се обрати до рецепцијата за да ги побара овие производи, со што хотелот заштеди приближно 6.000 € без да мора воопшто да ги заменува. Гостите кои патуваат на одмор обично носат свои преферирани брендови со нив, за да им траат во текот на целиот престој и често не бараат ништо друго освен сапун за миење раце.

Source: https://www.hotel-complimentary-products.co.uk/hotel-toiletries

Добро е да се знае:

Во просек, хотелите генерираат приближно 1 кг несортиран отпад по гостин за една ноќ,

што е еднакво на 66 тони по хотел годишно.

Трошоците за отстранување на отпад веројатно ќе се зголемуваат и во иднина,

поради намалувањето на просторот за депонија и зголемувањето на трошоците за собирање и отстранување на ваквиот отпад.

Iberostar стана првиот синџир на хотели без пластика за еднократна употреба. Ова, заедно со падот на пластиката преку променет откуп и отстранување од заедничките области, хотелите од Шпанија се ослободија од повеќе од 500 метрички тони отпад годишно.

Сето ова е резултат на замена на пластика како што се шишиња, апарати, пенкала, кеси за перење алишта, мини-бар закуски и шишиња, вреќички за влечки и нараквици за стаклени шишиња, фонтани за вода, диспензери изработени од 100% рециклирана пластика и повеќекратна употреба за рециклирање (2.700 кг / годишно), растителни кеси за простории, надворешни канти за ѓубре за кујни и други области (134.619 кг / годишно), пенкала (3.240 кг / годишно), вреќи за перење (3.000 кг / годишно), еколошка амбалажа за производи од минибар (900 кг / годишно), растителни чанти за чевли (420 кг / годишно) и еколошки нараквици (1.226 кг / годишно).

Во седиштето на „Iberostar“ во Палма, Шпанија, хотелот ги елиминираше сите пластики за еднократна употреба, заменувајќи ги пластичните шишиња со вода со шишиња од не’рѓосувачки челик што може да се користат повеќекратно. Ова спречи повеќе од 45.000 шишиња годишно да создаваат 1.350 килограми пластичен отпад.

Со цел „Iberostar“ да се зацврсти како одговорен хотел секторот за туризам, истиот работи во согласност со „Европската стратегија за пластика во кружна економија“, која ја користи како рамка за промовирање на рециклирање и на овој начин придонесува за подобрување на квалитетот и идна цена на рециклирани производи. Всушност, во согласност со оваа акција, компанијата спроведе пилот-програма за постројка за компостирање со цел да сесоздаде ѓубриво за градините во еден од нејзините шпански хотели.