Тема 1 Парадоксот на туризмот

Следниот дел нуди решенија за отстранување на пластиката од места кои се занимаваат со угостителството. Во секој дел од хотелите (рецепција или лоби, соби за гости, кујни и ресторани, конференциски сали, базени, итн.) Се дадени пластичните производи кои најчесто се користат и нивните алтернативи, кои можат да ја заменат пластиката или значително да ја намалат употребата на пластика и отпадот во хотелите. Спроведувањето на сите или некои од нив може да ги натера хотелите да работат во рамките на циркуларната економија, но исто така во повеќето случаи – и да заштедат средства.

Пластични предмети

Алтернативи

РЕЦЕПЦИЈА И ЛОБИ

Картички за клуч

 • одржливи дрвени картички за клучеви • апликација

Пенкала

 • моливи • дартија, дрво, бамбус пенкала

Шишиња за вода / Минибар

 • Стаклено шише • Дозер за вода или садови за дополнување близу до просторијата • Стаклено карафе во просторијата

Завиткани пластични чаши за еднократна употреба

 • Цврсти пластични чаши (поликарбонат или други) • Не купувајте завиткани пластични чаши за еднократна употреба. Размислете за хартиени обвивки • Стаклени чаши

ГОСТИНСКА СОБА
(И ТОАЛЕТ)

Тоалетери / мино- шампони

 • Сапун, шампон, диспензери за гел за туширање • Обезбедување на допона (само по барање на клиентите)

Пластични кести за отпад

 • Не користете пластични кеси • Кеси за компостирање

Закачалка на врата

 • Закачалка на вратата за повеќекратна употреба (дрвена / бамбус) • Електронска закачалка за врата, индикатори

Фасцикли

 • ТВ презентација • Брошура за хартија (не ламинирана / кожна корица) • Апликација

Завиткани влечки

 • Папучи во бањарка (во џебови, во корпа) • Папучи во памучни вреќи • Папучи по барање на клиентите

Пластични предмети

Алтернативи

Кесички за сос (мајонез, кечап, и сл.)

 • Диспензери за сосови, • Обезбедување сос во чинии • Обезбедување сос во шише (на пример, на т.н. шведска маса)

Кутија за храна и обвивки

 • Кутии со лисја од хартија / палма • Хартиени кеси

Картони / садови за пијалоци за еднократна употреба

 • Шишиња што можат да се полнат / може да се користат повеќекратно (на пример, метал) • Алуминиумски конзерви • Садови за пијалоци за рециклирање

Мини пакувањња за шеќер, сол, бибер, засладувачи

 • Диспензерот за шеќер • Комплети за трпеза – сол и бибер

КУЈНА, РЕСТОРАН и БАР (БАР НА БАЗЕН)

Мини-порции чаши / кесички со млеко

 • млеко во лименки / чаши • млеко во прав (во просториите) • стаклени шишиња

Пластични обвивки за храна за еднократна употреба

 • Служење храна во кутии / тацни

Единечни држачи за кесички чај

 • Кесички чај (во кутија) или хартиени кесички чај • Сад со кесички чај за дополнување

Пластични кеси

 • Само обезбедување по желба • Компостирани / биоразградливи вреќи (на пример, скроб) • Кеси за повеќекратна употреба (на пример, лен) / хартиени кеси

Пластични декорации

 • украси за повеќекратна употреба • украси од дрво / бамбус / хартија • изоставување на непотребни украси

Пластични предмети

Алтернативи

ОДДРЖУВАЊЕ

Материјали за чистење

 • Користете садови што можат да се полнат • Купете големи пакувања

Пластични кеси / кеси за отпадоци

 • Отстранете ги пластичните кеси кога е можно • Компостираните / биоразградливите кеси

Пластични шишиња

 • Диспензери и чаши • Стаклени шишиња

Пластични пенкала

 • Моливи, • Пенкала од дрвено / хартија / бамбус

КОНФЕРЕНЦИСКИ САЛИ

Пластични капсули (кафе машини)

 • Компостибилни / биоразградливи капсули

Подметачи

 • Без подметачи • Подметачи за повеќекратна употреба (дрвени / бамбус / плута / стакло) • Подметачи за еднократна употреба (хартија)

Мини пластични пакувања за слатки, колачиња, јаткасти плодови и други

 • Обезбедете закуски во чинии / непластични садови

Пластични предмети

Алтернативи

Сите спа-течности / сапуни /гелови/ масла

 • диспензери што можат да се полнат

БАЗЕНИ, СПА и ФИТНЕС ЦЕНТРИ

Сетови за ручање (прибор за јадење, чинии, чаши)

 • Прибор за јадење (метал) и порцелан / кинески садови за повеќекратно користење • Прибор за јадење што може да се користат повеќекратно • Плочи и прибор за јадење компостелни / биоразградливи за еднократна употреба (дрвени / картони / бамбус / палмини лисја / пченка / пченица)

Завиткани влечки

 • Папучи во бањарка (во џебови, во корпа) • Папучи во памучни вреќи • Папучи по желба

Шопинг предмети / подароци

 • Предмети изработени од локални / биолошки / природни материјали

Пластични кеси

 

 • Не давајте пластични кеси или само по барање • Компостибилни / биоразградливи кеси (на пример, направени од пченкарен скроб) • Кеси за повеќекратна употреба (на пример, ленени / хартиени кеси)

ОПШТО – ПРОДАВНИЦИ, ОДРУВАЊЕ, ГРАДИНАРСТВО, НАБАВКИ

Пакувања

 • Купување на големо • Пакување од хартија / картон кога е можно
 • Компостирана / биоразградлива пластика

Пластични подароци

 • Одржливи подароци • Отфрелете ги пластичните подароци

Да сумираме:

 • Отфрлете секогаш кога тоа е можно или обезбедувајте само по барање на клиентите;
 • Користете поголеми садови / шишиња;
 • Користете предмети за повеќекратна употреба / мијте ги предмети наменети за повеќекратна употреба;
 • Претпочитајте предмети направени од обновливи материјали на сметка за тие од пластика.

Ова значи и да:

 • Ги променете навиките, со влијанија врз организацијата и потребите на комуникација;
 • Известете ги и вашите провајдери / доставувачи за промена или обезбедете нови добавувачи.

Иновациите го имаат главниот збор! Постојат многу иновацтивни начини да се предложат алтернативи за пластика. Тие можат да бидат интересни искуства и за клиентите. Бидете љубопитни, предизвикајте ги вашите снабдувачи и сл. Еве 2 примери:

Koovee е вкусна алтернатива на пластичен прибор за јадење за еднократна употреба. Приборот за јадење Koovee се заснова на брашно, масло од репка и сол и има различни природни вкусови за да додаде дополнителен интерес. Може да издржи до 6 минути во вода над 65 ° C и е доволно силен за да не се скрши додека се користи или се транспортира. Заменува пластичен прибор за јадење што треба да биде забранет до 2021 година во Франција. Во 2020 година, во Франција – 100 000 лажици Koovee веќе беа продадени и изедени.