Svart, енергетски позитивен хотел

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Сварт ќе биде првиот енергетски позитивен хотел во светот, лоциран близу до глечерот Свартисен, северно од Арктичкиот круг, во општината Meloy. Дизајнот е со ниско влијание, конструкцијата се базира на локални материјали до можниот степен и подлежи на крути критериуми за одржливост.

ВЛИЈАНИЕ

Сварт е првата зграда што е дизајнирана и изградена според највисоките стандарди за енергетска ефикасност на северната хемисфера. Хотелот ќе заштеди 85% од годишната потрошувачка на енергија и ќе собере доволно сончева енергија за да ги покрие и хотелските операции, вклучително и работата на шатлот со брод и енергијата потребна за изградба на зградата.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Хотелот, кој е дизајниран од норвешката фирма за архитекти Snøhetta, ќе има околу 100 соби, лабораторија за едукација и дизајн на лице место и одржлива фарма за производство на состојки за четирите ресторани на хотелот.

Сварт ќе биде отворен за гости преку ноќ, дневни посетители и за локалната заедница.

Архитектурата е инспирирана од локалните традиции на крајбрежјето за градење и стои на дрвени купови што ја раствораат границата помеѓу земјата и фјордот. Обликот на хотелот обезбедува панорамски поглед на фјордот и искуство на живеење во близина на природата.

Планот е Сварт да излезе од мрежата во рок од пет години од работењето. Ова значи дека хотелот, вклучително и неговите соседни услуги, вклучително фармата и шатлите со брод, ќе биде целосно независен во смисла на електрична енергија и управување со отпад.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организацоја: Svart
  • Град: Meloy
  • Давател на услуги: Хотел
  • Циркуларен принцип: Обновување на природните системи
  • Фокус: Ридизајнирај
  • Клучни зборови: #енергија #екозграда

ПОВЕЌЕ ИНФО