Pullman Paris расте сопствена градина со зеленчук

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Урбана градина од 650 м2 е создадена во март 2014 година во дворот на Pullman Paris Tour Eiffel. Создадена е од TOPAGER, млада иновативна компанија специјализирана за земјоделство и урбан биодиверзитет, на иницијатива на генералниот директор на хотелот, Рене АНГУЈАРД.

ВЛИЈАНИЕ

Производство на овошје и зеленчук со висока вредност на вкусот

Секоја година, зеленчуковата градина „Ајфел“ во Pullman Paris Tour Eiffel произведува повеќе од 500 кг овошје и зеленчук, со неспоредлива свежина и ароми, наменети да ги измислат рецептите на ребраката Фрејм, ресторанот на хотелот „Палман Париз Тур Ајфел“.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Сместено во срцето на Париз, во подножјето на Ајфеловата кула, се состои од:

– зеленчукова градина која содржи зеленчук, свежи билки, но исто така и цвеќиња за јадење, јагоди и малини,

– овоштарник со 10 овошни дрвја

– кокошарник во која се сместени 6 кокошки и четири кошници,

– 2 компостери.

– Област посветена на биодиверзитетот од 120 м 120.

Одлучно иновативен и пионерски, овој проект повторно ги измислува класичните украсни зелени површини со интегрирање на поимот урбано земјоделство.

Одржувањето на зеленчуковата градина го вршат лица со мала попреченост кои стекнуваат нови вештини

Зеленчуковата градина е исто така извор на кислород и за клиентите и за тимот. Вработените во кујната помагаат во одржување на оваа градина и кокошарникот. Работилници за откривање и учество во жетвата придонесуваат за кохезија на различните услуги и промовираат градење на тимови.

QUICK FACTS

  • Организација: Pullman Paris
  • Град: Парис
  • Давател на услуга: Хотел
  • Циркуларен принцип: Обновување на природните системи
  • Фокус: Обнови
  • Клучни зборови: #урбана градина# биодиверзитет

ПОВЕЌЕ ИНФО

Access the full case study (French)