Instock го спасува вишокот на храна за да го претвори во оброци

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Холандски потрошувач фрла околу 47 килограми храна на годишно ниво, што се претвора во финансиска загуба, но исто така и во расипување на сите поврзани активности како што се пакување, транспорт, ладење и подготвување на храната. Четворица поранешни вработени во супермаркетот Алберт Хајн одлучија да создадат Instock врз основа на ова набудување за да ги „натера луѓето да ја ценат храната повеќе“ и да се справат со остатокот од храна претворајќи го вишокот храна во оброци.

ВЛИЈАНИЕ

Ресторанот Инсток создава мени направено од 80 до 100% од остатоци од храна главно од супермаркети. Од 2012 година, Instock успеа да спаси скоро 1 000 тони храна.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Од супермаркетите до самите потрошувачи, огромна количина храна станува отпад (остаток) поради нашите високо-квалитетни стандарди за храна, хиперпродукција и оштетено пакување. Персоналот на Instock го спаси од непотребно отстранување овој вишок храна во супермаркетите Алберт Хајн, кој не е истечен, но не може да се продава повеќе од разни причини.

Потоа, готвачите на Instock го претвораат во мени во ресторан што е свежо и различно секојдневно, во зависност од достапното.

Покрај тоа, во партнерство со пиварница, тие произведуваат свои пива, едно направено од лушпи од компир, едно од зачуван леб и друго од житарки за пиво.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организација: Instock
  • Град: Амстердам
  • Давател на услуги: Ресторант
  • Циркуларен принцип: Задржување на производи и материјали во употреба
  • Фокус: Употреби повторно
  • Клучни зборови: #food #waste

ПОВЕЌЕ ИНФО

Access the full case study