Природно е новото бело: еко постелнина во AccorHotels

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

AccorHotels воведе голема иновација во угостителскиот сектор со големиот за нехемиски изветвено постелнина и постелнина за бања во своите хотели од средна и економска скала во Европа (Новотел, Меркур, ибис, стилови на ибис и буџет на ибис).

ВЛИЈАНИЕ

За време на фазата на употреба, отстранувањето на агенсите за белење од користените детергенти ќе доведе до намалување на многу влијанија, особено потрошувачката на вода и водната екотоксичност.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Фаза на дизајнирање и производство на овој нов лен е направена во тесна соработка помеѓу AccorHotels и нејзините трајни партнери за текстил, Standard Textile и Tissage Mouline.

За време на процесот на завршување на ткаенината, ова постелнина не се обелува на традиционален хемиски начин, користејќи средства за белење, како што се пероксид, киселина или оптички осветлувачи. Нечистотиите во памукот непречено се отстрануваат на повеќе еколошки начин преку третман на природни ензими. Значи, природната боја на памук е зачувана, а новиот лен е визуелно препознатлив преку неговата оригинална екру боја, што дополнително придонесува за пријатна атмосфера во просторијата.


Паралелно, за пешкирите, AccorHotels и нејзиниот партнер Standard Textile развија иновативна технологија за усовршување Elevation која вклучува концентрирање на најголемиот дел од материјалот во центарот на пешкирот и помага во оптимизирање на тежината на производот со ист квалитет во употреба за гостин.

AccorHotels работи со партнери за перење алишта во Европа и ги вклучва во заедничка дискусија за реорганизација на нивните процеси.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организација: AccorHotels
  • Место: Глобално
  • Давател на услуги: Хотел
  • Циркуларен принцип: Минимизирање на остатоци (отпад) и загадување
  • Фокус: Одбивај, Намали
  • Клучни зборови: #кревет и постелнина за бања

ПОВЕЌЕ ИНФО

Read the press reviews