Краток и локален ланец на снабдување со храна во Auberge Kallisté

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Хотел со 18 спални соби во Корзика, Auberge Kallisté го разви млад пар посветен на заштитата на животната средина, на Корзика и на нејзините жители, нудејќи удобен престој на своите клиенти.

ВЛИЈАНИЕ

5000м2 зеленчук одгледувана секоја година, за ресторанот на хотелот и да се продава во бутикот на хотелот, промовирајќи ја културата на храна во Корзика и поддржувајќи ја локалната економија.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Auberge Kallisté ја доби Ecolabel во 2018 година по инвестиции во зелена енергија (на пример, 50% од енергијата што доаѓа од обновливи извори), во обука на персоналот и управување со отпад (мониторинг).

Забележително, тоа е краток и локален ланец на снабдување со храна што треба да се подвлече. Менијата што се нудат во ресторанот на хотелот вклучуваат зеленчук што доаѓа од нивната сопствена зеленчукова градина 5000м2, риба која доаѓа од независен локален рибар и месо што доаѓа од локални фарми и бачила.

Појадокот се состои од домашни и локални производи и следи перспектива на нулта отпад со услуга на маса (наместо бифе) не само за одржување контакт со клиенти, туку и за да се избегне отпад и храна спакувана како одделни порции.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организација: Auberge Kallisté
  • Град: Porto Pollo (Corsica)
  • Давател на услуги: хотел
  • Циркуларен принцип: Обновување на природните системи
  • Focus: Регенерирај, релоцирај
  • Клучни зборови: #Храна #Локално

ПОВЕЌЕ ИНФО