Заштеда на енергија и потрошувачка на вода за вработување на нов персонал

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Овој камп со 4 ѕвезди опфаќа повеќе од 10 хектари и нуди капацитет за сместување од 247 места за кампување и 180 подвижни домови.

Заинтересирани за одржување рамнотежа помеѓу високо квалитетно гостопримство, рекреативна активност, економска активност и почитување на природата, кампот одлучи да воспостави акционен план за да биде заверен со Ecolabel во 2009 година.

ВЛИЈАНИЕ

За периодот од 2009 до 2017 година:

Префрлено е се на 100% обновлива енергија за електрична енергија Намалување на потрошувачката на енергија од 12,5% – што одговара на една година во осум бесплатни

Намалување на потрошувачката на вода од 18950 l – еквивалентно на 524 цистерни или 66000 €

Намалување на производството на остатоци од 215120 кг, што одговара на заштеда од околу 60000 €, се собира 60% отпад.

 

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Планиран за почетоотк на 2019 година, еколошката ознака е добиена во јули 2009 година по ревизија за сертификација.

Сопственикот беше длабоко вклучен уште од почетокот на за изградба на камп местото. 2 вработени со полно работно време се целосно посветени на грижата и одржувањето на еколошките активности. Тимот и клиентите се сензибилизирани.

Следните активности беа завршени првата година со цел да се усогласат со спецификациите на Ecolabel:

 • Имплементација на чешма за заштеда на вода: 1 000 €
 • Поставување нови светилки: 2 000 €
 • Воведување на камења во тоалетот за да се поштеди вода со намалување на волуменот на вода: 0 €
 • Поставување колектори за собирање на дожд: 1 000 €
 • 2 месечен платен човечки капитал: 2 500 €
 • Другата значајна акција беше спроведување на селективно место за сортирање остатоци: 28000 € (2016)

Подобрен е удобноста и квалитетот на престојот на клиентите: намалување на бучавата благодарение на ограничувањето на на моторните возила (достапен е електричен автомобил по потреба), откривање на локални, квалитативни и био-прехранбени производи, еколошка обука за деца, часови по јога, јавање на коњ, изнајмување велосипед.

БРЗИ ФАКТИ

 • Организација: Camping Blue Ocean – фамилјарен бизнис
 • Град: Ondres
 • Давател на услуга: кампинг место
 • Циркуларен принцип: Минимизирање на остатоци (отпад) и загадување
 • Фокус: Намали
 • Клучни зборови: #етикета

ПОВЕЌЕ ИНФО

Access the full case study (French)