Заштеда на вода и енергија во BoutiqueHotel Stadthalle

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Во 2002 година, Михаела Реитерер го купи хотелот „Zur Stadthalle“ и одлучи да ја стави „еколошката свест“ како главна визија на компанијата. Почитувањето на природата и нејзините ресурси е еден од главните столбови на активностите на компанијата, како и гарантира релаксација во уникатна атмосфера.

Со текот на годините, хотелот беше реструктуиран неколку пати со главна цел да го зголеми нивото на еколошка одржливост на структурата, со што се постигна титулата прв хотел во светот на нула-енергетскибиланс во урбаните области.

ВЛИЈАНИЕ

Boutiquehotel Stadthalle заштедува до:

 • 21,024 kg CO2/годишно
 • 62.000 kWh/лице/годишно (пасивна куќа)
 • 65L по гостин * вкл. перална (пасивна куќа).
 • Не е потребно греење (пасивна куќа)
 • Одвојување и рециклирање на 100% од произведениот отпад

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Boutiquehotel Stadthalle е пример за најдобра практика при спроведување на иновативни идеи. Тоа е првиот хотел во град низ целиот свет со нула-енергетски биланс. Ова подразбира дека количината на енергија потребна во текот на целата година се произведува со помош на топлинска пумпа за подземна вода, 130 м² соларни панели на покривот за топла вода и 93м² соларни панели за електрична енергија.

Хотелот користи вода само од сопствениот бунар за наводнување на растенијата и цвеќињата во градината.

Главите за еко-туш вклучуваат ограничувачи на проток што може да ја намали потрошувачката на вода до 35%, додека телевизорите се претежно во режим на подготвеност, со исклучително мала потрошувачка на енергија од само 1 вати. Понатаму, во хотелот се инсталирани ЛЕД светла со мала потрошувачка на електрична енергија, вкупно 14 вати.

Појадок се служи за 157 простории кои се 100% органски, со голем број на регионални деликатеси, особено за луѓе со вегански начин на живот и нетолеранција на храна.

Градината е главно посветена на одгледување лаванда и претставува зелена оаза за четири пчелни кошници.

БРЗИ ФАКТИ

 • Организација: Boutiquehotel Stadthalle
 • Држава: Австрија
 • Вид на давател: Хотел
 • Циркуларен принцип: Минимизирање на остатоци (отпад) и загадување (производство на енергија и храна)
 • Focus: Намали, Рециклирај
 • Клучни зборови: #SGSs #нула-енергетски биланс

ПОВЕЌЕ ИНФО