Забрана за пластични сламки во хотелот Метропол

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Пред повеќе од 10 години, хотелот Метропол Монте-Карло го донесе „Зелениот став“ кон одржлив развој за да се намали неговото влијание врз планетата и да се зачува биолошката разновидност: селективно сортирање, рециклирање, заштеда на вода и енергија, заштита на фауната и флората, зелена набавка, еколошки сертификати, „зелен комитет“, хуманитарни акции… Преземени се многу активности во интерес на екологијата.

Остана голем предмет кој требаше да се реши: пластични сламки.

ВЛИЈАНИЕ

Дневната просечна потрошувачка на пластична сламка е 400 во 2017 година.

Од забранувањето во јуни до септември 2018 година, се користеле просечно 104 „биоразградливи“ сламки дневно, со што се намалило за 73,5%.

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Длабоко посветен на заштитата на планетата, хотелот Метропол Монте-Карло на тој начин сакаше да даде пример и во јуни 2018 година стана првиот хотел со 5 везди во Монако за забрана на пластични сламки од сите 7 продажни места за храна и пијалоци , инспириран од Joël Robuchon.

За клиентите кои сè уште сакаат да ги користат, обезбедена е квалитативна алтернатива: сламки направени од пченкарен скроб, 100% биоразградлив и сервираат една биоразградлива слама на коктел, наместо две.

Членовите на персоналот се многу вклучени во оваа драстична одлука и се согласија да учествуваат во институционална обука што беше споделена на сите наши социјални медиуми.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организација: Hôtel Metropole
  • Град: Monte Carlo
  • Вид на давател: Хотел
  • Циркуларен принцип: Минимизирање на остатоци (отпад) и загадување
  • Фокус: Одбивај
  • Клучни зборови: #пластика #биоразградлив

ПОВЕЌЕ ИНФО