Давање живот на хотелски мебел по втор пат: Ibis Sisteron

КОНТЕКСТ И ЦЕЛ

Идејата за овој проект дојде од желбата на хотелот да го намали влијанието врз животната средина, да се обиде да достигне нула отпад и да ја тврди нивната посветеност кон општеството.

Наместо нивниот мебел во добра состојба да го однесе во складиште, хотелот одлучи да донира за граѓани и здруженија.

ВЛИЈАНИЕ

Времетраењето на мебелот се продолжува со тоа што го користат други луѓе

ОПИС НА ИНИЦИЈАТИВА

Прво, вработените во хотелот продолжуваат да прават попис на мебелот; целиот мебел и предмети што се заменуваат се сортираат според нивната состојба: постелнината, работните маси, осветлувањето, опремата за бања.

Потоа, сите предмети се наведени on-line на дигиталната платформа што е создадена за таа пригода, во која се наведени сите предмети и мебел што треба да се фрлат.

Неколку часа по испраќањето на информациите за донацијата, хотелот добива стотици барања. Хотелските тимови одговараат на сите барања; тие го распределуваат мебелот и испраќаат е-пошта до луѓето кои се заинтересирани од донацијата да потврдат дека се земени предвид нивните барања.

Луѓето се среќни да го соберат мебелот: семејства кои имаат потреба, но и студенти.

БРЗИ ФАКТИ

  • Организацоја: Ibis hotel (CFH)
  • Град: Chapponay, Франција
  • Давател на услуги: Хотел
  • Циркуларен принцип: Задржување на производи и материјали во употреба
  • Фокуси: Употреби повторно
  • Клучни зборови: #нултаостатоци #мебел

ПОВЕЌЕ ИНФО

Access the full case study (French).